Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki zapiekane w bulionie z czosnkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
czosnek 4 ząbki
rosół drobiowy 1/4 litra
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zapiekane w bulionie z czosnkiem

Ziemniaki obrać, umyć, następnie wielokrotnie je ponacinać na drobniutkie plasterki (nie kroić tylko ponacinać, ziemniak musi mieć zwarty spód). Ponacinane ziemniaki ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, po czym doprawić solą i pieprzem. Następnie przygotować rosół drobiowy (z kostki) i zalać nim ułożone w naczyniu ziemniaki. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 60 minut.

Czosnek obrać i pokroić na drobniutkie plasterki. Wyciągnąć z piekarnika zapiekane w bulionie ziemniaki i posypać je plasterkami czosnku. Całość powtórnie włożyć do piekarnika i zapiekać przez kolejne 15 minut, ale tym razem bez przykrycia w postaci folii aluminiowej.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 16.07.2011 09:36
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak