Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

maca z dzemem i napojem pomarańczowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

maca 0,5 op
pomarańcza duża 2 szt
cytrynka 1 szt
cukier 0,5 szklanki
woda 100 ml
mięta świeża 2 gałązki
brzoskwinie 3 szt
czekolada gorzka 0,5 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: maca z dzemem i napojem pomarańczowym

Dzem: rozpuścić cukier w wodzie, pomarańcze i cytryny sparzyć i zetrzeć trochę skórki, cząsteczki porańczy obrane z białych błonek, cytrynę obraną ze skórki przekrojoną na 4 części dodać do gotującej się wody z cukrem, poczekać aż owoce się rozgotują. Wyciśnąć resztki soku z cytryny i wycięgnąć białe błonki. Dodać mięte( jeżeli mamy gałązki to dodajemy w całości do dzemu, a jeśli suszoną to na końcu do napoju) podgotować chwilę.
Brzoskwinie (mogą być małe polskie brzoskwinie) obrac ze skórki. Dodać pod konec gotowania i poczekać aż nieco zmiękną.
wyciągamy mięte. sok z gotowninia dolewamy i sam miąższ nieco podsmażamy.
Roztapiamy czekoladę (aby była bardziej płynna możemy dodać trochę mleka) .
Macę posmarować dzemem, pokropić czekoladą. Odlany sok możemy jeszcze przysłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 16.10.2012 22:48
fajna przegryzka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak