Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza z bitą śmietaną i wiórami czekolady

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

białko 10 sztuk
cukier kryształ 50 dkg
likier kokosowy 2 łyżki
bita śmietana 1 sztuka
czekolada gorzka 1 tabliczka
masło lub margaryna 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Beza z bitą śmietaną i wiórami czekolady

Ubijać białka stopniowo dodając cukier. Piana powinna być lśniąca, do tego momentu należy ją ubijać. Na koniec dodać likier kokosowy lub inny jaki mamy w danej chwili. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Z piany uformować 3 kręgi średniej wielkości i piec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni ok. 60 minut. Następnie układamy bezę przekładając bitą śmietaną. Boki i górę również smarujemy dużą ilością bitej śmietany. Czekoladę nożem tniemy na grube wiórka i posypujemy całą
bezę. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 21.04.2012 07:21
mmm..slodycz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak