Przepis i sposób przygotowania na: Moje Spaghetti Bolognese
30dkg mięsko mielone (ja miałam od łopatki)
paczka makaronu spaghetti ja używam (Sulma)
2 ząbki czosnku
1 łyzeczka papryki słodkiej w proszku
3 łyzki koncentratu pomidorowego
1 kostka warzywna
1i 1/2 szklanki przegotowanej wody
2 łyzki oleju
bazylia (wg.uznania)
oregano (wg.uznania)
sól,pieprz(wg.uznania)
ser żółty starty do posypania (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówka na opakowaniu.
Mięsko mielimy,ewentualnie moze być mielone gotowe kupione.( ja miele sama wtedy wiem co jem ;)
W rondelku rozgrzewam olej i wrzucam pokrojony w kosteczke czosnek.Chwilke przesmażam i dodaje miesko mielone.Dodaje przyprawy i smażę mięso ciągle mieszając . Jak już sie usmaży dolewam 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody. Dodaje kostke warzywna,gotuje ok.5 minut do rozpuszczenia sie kosteczki.Nastepnie dodaję przecier pomidorowy (mieszam) ,doprawiam solą i pieprzem.Gotuje jeszcze około 5 minut i gotowe.
Na miseczki rozkładam makaron,polewam gotowym sosem i zajadamy :0)
SMACZNEGO . . .
Szybko i smacznie.Polecam :-)