Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sękacz z tortownicy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 25 dag
cukier 1 szklanka
mąka krupczatka 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
jajko 6
migdały 5 dag, zmielone
rum 1 łyżka
laska wanili pół
masło 1 -2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: sękacz z tortownicy

Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku, potem rum, migdały, rdzeń wyjęty z rozkrojonej laski wanilii oraz oba rodzaje mąki. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Tortownice smarujemy masłem, potem rozsmarowujemy równo 2 łyżki ciasta. Pieczemy ok. 5 minut. Gdy ciasto lekko się przyrumieni wyjmujemy tortownicę z piekarnika. Na upieczonej warstwie rozsmarowujemy kolejne 2 łyżki surowego ciasta i wkładamy na kolejne 5 minut. Czynności te powtarzamy aż zabraknie ciasta. Upieczony i całkowicie ostudzony sękacz wyjmujemy z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna37 23.02.2012 13:18
fajne
Justyna37 23.02.2012 13:18
fajne
parysek10 23.01.2012 15:43
super
parysek10 23.01.2012 15:43
super
ben-ka 09.08.2011 10:02
wow coś takiego!:) muszę kiedyś sprawdzić co mi wyjdzie:)
Magdalena1110 08.08.2011 08:37
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak