Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 7 łyżek
cukier 1 łyżeczka
drożdże 3 dag
mąka pszenna 30 dag
mleko 2 szklanki ciepłego
jajko 3
masło 3 łyżki
smietana 18% gęsta
kawior

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny

Drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy 2 -3 łyżki ciepłej wody i mieszamy z 2 - 3 łyżkami mąki pszennej. Przesiewamy do miski resztę mąki pszennej i 2/3 gryczanej. Wlewamy szklankę mleka i drożdże (które już urosły), zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione (gładkie) przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na 2 -3 godziny w ciepłym miejscu aż wyrośnie. Następnie dodajemy resztę mąki zagniatamy i pozostawiamy jeszcze na 1 -2 godz. aby dalej wyrosło. Łączymy z reszta mleka, żółtkami, stopionym masłem i śmietaną ( 3 łyżki kwaśnej śmietany gęstej). Przyprawiamy do smaku solą i cukrem, łączymy z pianą z białek. Znów odkładamy do wyrośnięcia tym razem na 30 minut. Ciasto na patelnie kładziemy łyżką i smażymy z obu stron. Bliny możemy podać ze śmietana i kawiorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 12.04.2012 23:47
bardzo je lubię, ale robię zupełnie inaczej
jolaxa 10.07.2011 22:09
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak