Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczawiowa z warzywami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

liście szczawiu 2 garście
marchewka
pietruszka 1\\2
cebula
ziemniaki 2
masło 1 łyżka
olej roślinny 1 łyżka
bulion warzywny
Liść laurowy suszony Prymat 2
sól
cukier
pieprz kolorowy
natka pietruszki
jajko ugotowane na twardo 2

Przepis i sposób przygotowania na: Szczawiowa z warzywami

Najpierw roztapiamy masło wraz z olejem i dodajemy kolejno pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pietruszkę , doprawić solą i pieprzem kolorowym świeżo zmielonym ziarnistym oraz cukrem i dusimy na małym ogniu 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i dusimy dalej tylko musimy uważać aby się cebula nie przypaliła . Jeszcze dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i chwilkę dusimy i bulion może być warzywny czy jarzynowy , tylko wlać go tyle aby sięgał 10 cm ponad poziom warzyw , wrzucić listki , ziele oregano , sól i pieprz . Gotować 10 minut . Warzywa przez ten czas już powinny zmięknąć , jeszcze na koniec dodać opłukany i drobno pokrojony szczaw , po chwili wlewamy śmietankę , posypujemy natką i odstawiamy z ognia. Podajemy z jajkiem i młodymi ziemniaczkami , ewentualnie możemy jeszcze zmiksować zupę na krem , tylko musimy powyjmować ziarenka i liście.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emiliozo 06.01.2013 14:52
taką zupę to bym zjadła
owca441 01.07.2011 19:25
bardzo dawno nie jadłam musze nadrobić zaległości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak