Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierożki z owocami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na ciasto:
mąka pszenna 1,5 szkl
mleko tłuste 1/2 szkl
masło 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
drożdże 2 dag
sól 1/2 łyżeczki
owoce 30 dag
cukier 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Dodatki:
smalec 1/2 kg
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierożki z owocami

1. Masło stop. Mleko lekko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże. Mąkę pszenną przesiej do miseczki. Dodaj jajko, żółtka, sól i cukier. Wlej mleko z drożdżami i zagnieć ciasto. Kiedy zacznie odstawać od ścianek miseczki, wlej masło. Ponownie zagnieć, odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz.
2. Owoce oczyść, opłucz, rozgnieć widelcem. Połącz z cukrem i mąką.
3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrób. Rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Szklanką wytnij z niego krążki. Na każdy nałóż porcję owocowego nadzienia. Złóż na pół. Mocno zlep brzegi.
4. Pierożki wrzucaj partiami na rozgrzany smalec. Usmaż na złoty kolor.
5. Osącz z tłuszczu ma papierowym ręczniku. Oprósz cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 09.12.2013 08:24
fajny przepis
m1monika 09.09.2013 10:53
smaczne :-)
Motorek 21.08.2012 08:34
smaczne
halinka1011 30.06.2011 08:43
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak