Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki gotowane w mundurkach z wędzonym boczkiem i śledziem - misz-masz na sałacie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki w mundurkach 650 gram
boczek wędzony 250 gram
śledzie w oleju 150 gram
sałata 1/2 główki
papryka mielona do smaku
czosnek 1 ząbek
olej 3 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki gotowane w mundurkach z wędzonym boczkiem i śledziem - misz-masz na sałacie

Boczek pokroić w cienkie paseczki, następnie podsmażyć go na średnim ogniu. Ugotowane w mundurkach ziemniaczki obrać i dodać w całości do podsmażanego boczku. Całość posypać solą oraz mieloną papryką (słodką lub ostrą wedle uznania). Ziemniaczki smażyć ze wszystkich stron, aż nabiorą silnie złotego koloru (około 8-10 min).

Salaterkę natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku i rozłożyć na nich opłukane i odsączone z wody liście sałaty.

Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w spore trójkąty. Następnie ułożyć je wraz z podsmażonymi z boczkiem ziemniaczkami na przygotowanych wcześniej liściach sałaty. Całość można delikatnie wymieszać lub rozłożyć na sałacie ręcznie (wedle uznania).

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz18 08.11.2011 23:32
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak