Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy ziemniaczane

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka 3 łyżki
jajko 2 sztuki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy ziemniaczane

Kg ziemniaków wyszorować i ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, zemleć. Resztę ziemniaków obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami, a następnie odcisnąć. Sok odstawić, aby opadł osad, następnie odlać płyn, pozostawiając skrobię. Ziemniaki gotowane, surowe, skrobię oraz jajka mieszamy dokładnie. Dłońmi oprószonymi mąką formujemy okrągłe pyzy i gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia na powierzchnię. Takie pyzy ziemniaczane można nadziać mięsem lub kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak