Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron wstążki z podsmażonymi pieczarkami i szynką w sosie śmietankowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 400 gram
makaron wstążki 400 gram
papryka czerwona 1 sztuka
mąka 2 łyżecza
masło 1 łyżka
śmietanka kremowa 1/2 szklanka
sok z cytryny 3 łyżka
sól do smaku
cebula biała 1 sztuka
szynka gotowana 150 gram
pieprz do smaku
natka pietruszki do smaku
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron wstążki z podsmażonymi pieczarkami i szynką w sosie śmietankowym

Makaron wstążki ugotować.

Pieczarki umyć, obrać ze skórki, następnie pokroić na plasterki i delikatnie pokropić sokiem z cytryny. Obrać i posiekać cebulę, następnie podsmażyć ją z wcześniej pokrojonymi pieczarkami. Następnie dodać 2 szczypty soli, popruszyć mąką oraz zalać szklanką wody z rozpuszczoną w niej kostką rosołową. Całość dusić na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną w paseczki szynkę. Całość dusić kolejne 10 minut na średnim ogniu.

Po upływie 10 minut do całości wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia, (w zależności od indywidualnych upodobań) doprawić solą oraz pieprzem. Następnie do tego dodać przygotowany wcześniej makaron, dokładnie wymieszać. Podawać na talerzu posypane natką pietruszki (opcjonalnie).

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 27.10.2011 11:16
super
Olaa 27.07.2011 12:41
smaczne
Tomasz17 21.07.2011 22:37
smaczne
Kate131 13.07.2011 07:56
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak