Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kasza jaglana z wieprzowiną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowina 1/2 kg
pomidor 2 szt
seler 1 szt
cebula 1 szt
kasza jaglana 1 szkl
dynia 1 szkl
masło 1 łyżka
bulion drobiowy 1 szkl
sól
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: kasza jaglana z wieprzowiną

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, selery umyć i pokroić na małe kawałki.
Mięso umyć, osączyć i pokroić w grubą kostkę, przyrumienić na rozgrzanym oleju. Następnie dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pomidory i przyprawy, wlać bulion i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić, aż mięso będzie miękkie.
Dokładnie wypłukać 1 szklankę kaszy, kilka razy zmieniając wodę, następnie odsączyć na sitku. Przelać wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Do garnka z grubym dnem wlać 2 szklanki zimnej wody, dodać kaszę.
Doprowadzić do wrzenia, zamieszać kaszę w garnku / tylko teraz mieszamy, później gotujemy nie mieszając /. Gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem 8 – 10 min. Po tym czasie kasza wchłonie cały płyn, teraz należy ją zamieszać i kasza jest już gotowa, ugotowana na sypko.
Dynię pokrojoną w kostkę udusić na maśle, tak aby była miękka, ale nierozgotowana. Dodać kaszę, wymieszać i doprawić.
Podawać posypaną świeżymi ziołami, z mięsem i ulubioną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata77 17.07.2011 08:38
fajne połączenie, lubię kaszę i wołowinę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak