Budyń waniliowy domowy wg Buni :

Budyń waniliowy domowy wg Buni :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1/2 litra mleka 3,2 %

  • 2 łyżki masła

  • 1/4 szklanki wody

  • 1/2 laski wanilii

  • 4 łyżki cukru

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • żółtka

    2 szt.
  • Do dekoracji:

  • cukier trzcinowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Zagotować wodę z masłem i rozciętą laską wanilii ( tak by środek był odkryty). Zmniejszyć gaz i gotować przez 5 minut .Wyjąć wanilię . Dolać mleko ( 1/2 szklanki zostawić ).Wsypać cukier i ponownie zagotować .Rozmieszać żółtka z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną i wlać na gotujące się mleko. Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje .
Przelać do 3 czarek .Zostawić by lekko przestygł. Posypać cukrem trzcinowym ( ja dodatkowo posypałam złotymi perełkami cukierniczymi - ale tylko dlatego , ze były akurat w domu ).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monika154

03.09.2011 10:44
pycha

Goya

18.08.2011 08:34
pycha

Koper

14.03.2011 19:43
pyszny i przepięknie podany

adala82

04.11.2010 21:13
jest pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat