Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń waniliowy domowy wg Buni :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1/2 litra mleka 3,2 %
2 łyżki masła
1/4 szklanki wody
1/2 laski wanilii
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
żółtko jajek 2 szt.
Do dekoracji:
cukier trzcinowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń waniliowy domowy wg Buni :

Zagotować wodę z masłem i rozciętą laską wanilii ( tak by środek był odkryty). Zmniejszyć gaz i gotować przez 5 minut .Wyjąć wanilię . Dolać mleko ( 1/2 szklanki zostawić ).Wsypać cukier i ponownie zagotować .Rozmieszać żółtka z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną i wlać na gotujące się mleko. Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje .
Przelać do 3 czarek .Zostawić by lekko przestygł. Posypać cukrem trzcinowym ( ja dodatkowo posypałam złotymi perełkami cukierniczymi - ale tylko dlatego , ze były akurat w domu ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika154 03.09.2011 10:44
pycha
Goya 18.08.2011 08:34
pycha
Koper 14.03.2011 19:43
pyszny i przepięknie podany
adala82 04.11.2010 21:13
jest pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak