Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój sernik na zimno

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szkl
galaretka cytrynowa 2 szt
galaretka pomarańczowa 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyzki
skórka pomarańczowa 2 łyżki
Śmietana 18-22% 200 ml
żółtko jajek 4 szt
biszkopty okrągłe 20 dag
esencja pomarańczowa
sok z cytryny 0,5 szt
brzoskwinie w puszce 1 puszka
twaróg 1 (3-krotnie zmielony)
cukier waniliowy 1 opak.

Przepis i sposób przygotowania na: Mój sernik na zimno

Tortownicę 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki wyłożyć biszkoptami. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szkl. wody. Ostudzić i wylać na biszkopty. Zastudzić. Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, śmietaną, skórka pomarańczową i aromatem. Drugą żółtą galaretkę i żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl wrzątku, przestudzić i wlać do masy serowej. Masę wylać na biszkopty i zastudzić. Na wierzch położyć pokrojone, osączone z zalewy brzoskwinie. Zalewę z brzoskwiń wlać do naczynia, dopełnić wrząca wodą i rozpuścić 2 galaretki pomarańczowe. Kiedy zaczną krzepnąć, wylać na sernik. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.07.2015 17:39
Dobre ciasto na upały.
czekoladka_m 09.09.2011 13:48
Pyzo dosłownie wyjęłaś mi to z ust, ja też bardzo lubię serniki na zimno, jeszcze z taką porcją sera... mniam:)
iknkirke 05.04.2011 16:51
pycha
SmacznaPyza 05.02.2011 14:37
bardzo lubię zimne serniczki
wedith1 01.08.2010 19:28
Pysznie wygląda!
rosik93 19.07.2010 23:14
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak