Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowe grzanki z serem owczym na ciepło

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser owczy 50 gram
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia 8 łyżka
bagietka 8 kromka
ocet winny 2 łyżka
masło 1 łyżka
sałata 1 główka
szczaw 10 liście
pomidorki koktajlowe 200 gram
tymianek 3 gałązka
rozmaryn 3 gałązka
oliwki czarne 50 gram
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowe grzanki z serem owczym na ciepło

Połowę oleju rozgrzać na patelni, a następnie podsmażyć na nim posiekane zioła oraz rozdrobniony czosnek. Po 2 minutach położyć na podsmażonych ziołach na patelni 3 centymetrowe kromki bagietki i smażyć z obu stron. Następnie położyć je na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Na każdą z kromek bagietki należy położyć po plasterku sera owczego i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 stopni przez około 6-8 minut.

Pomidory, liście szczawiu i sałaty umyć. Pomidorki przekroić na połówki. Oliwki odsączyć na sitku.

Przygotować sos z połączenia reszty oleju, octu, soli oraz pieprzu.

Na talerzu ułożyć ozdobną kompozycję, składającą się z sałaty, liści szczawiu oraz połówek pomidorków i odsączonych oliwek. Całość polać przygotowanym sosem.

Na przygotowanej kompozycji ułożyć wyciągnięte z piekarnika kromki bagietki z zapieczonym serem owczym.

Należy podawać na ciepło.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz18 10.11.2011 23:34
świetne
Kate131 27.08.2011 09:44
pycha
Joanna132 05.07.2011 20:51
fajne
ziutula
ziutula 01.07.2011 06:57
smaczne jedzonko..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak