Zapiekany makaron pod beszamelem

Zapiekany makaron pod beszamelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron rurki

    ok 200-250g
  • pieczarki

    15dag
  • wędlina

    15dag
  • kukurydza

    pół puszki
  • sos beszamelowy

  • koperek

  • pieprz cayenne

  • ser żółty

    ok 20dag (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente. Pieczarki obrać, opłukać i pokroić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wędlinę również pokroić. Na rozgrzane masło przełożyć pieczarki. Trzymać na małym ogniu. Gdy wchłoną całe masło, posypać przyprawą uniwersalną. Dorzucić wędlinę i kukurydzę. Zamieszać a całość poddusić. Na koniec doprawić cayenne.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć makaron i farsz oraz połowę startego sera. Wymieszać. Zalać beszamelem i posypać wierzch koperkiem oraz resztą sera. Zapiec w 180stopniach ok pół h.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka137

30.06.2011 11:27
ciekawa wersja makaroniku:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat