Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pascha wielkanocna na zimno

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

g świeżego masła 100
żółtka z jaj ugotowanych na twardo 4
szkl. cukru (ja dałam kryształ) 1
łyżeczki esencji waniliowej 2
szkl. bakalii - skórki pomarańczowej, drobnych rodzynek, suszonej żurawiny, mieszanki keksowej...dałam wszystkiego po trochu, al 1,5
sos z żurawiny do polania:
twaróg 1,5 (tłusty, wiejski)

Przepis i sposób przygotowania na: Pascha wielkanocna na zimno

Bardzo ważne jest aby twaróg był świeżutki i jak najbardziej suchy. Mój był jeszcze dość wilgotny i trochę bałam się, że pascha wyjdzie zbyt mokra i się rozpadnie... Wieczorem zmieliłam ser 2 razy przez maszynkę, przełożyłam na bardzo gęste perlonowe sito wyłożone dodatkowo gazą, ugniotłam porządnie. Sito umieściłam na garnku a ser przykryłam talerzykiem i obciążyłam dużym słoikiem wypełnionym wodą. Odstawiłam wszystko do lodówki na całą noc - wyciekło jeszcze sporo serwatki. Następnego dnia rano utarłam w makutrze miękkie masło, na puch, dodając pomału cukier, potem cały czas ucierając dodawałam gotowane, rozkruszone i przetarte przez sitko żółtka a następnie twaróg. Trzeba ucierać aż masa będzie gładka, bez żadnych grudek. Na koniec wlałam wanilię i dodałam bakalie. Dokładnie wymieszałam i przełożyłam masę do wysmarowanej cieniutko olejem formy na babkę (takiej z kominem). Napełnioną formą postukałam kilkakrotnie o blat aby masa dobrze osiadła i ułożyła się, i odstawiłam ją do lodówki na 12 godzin. Aby wyjąć paschę z formy zanurzyłam ją do 3/4 wysokości na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłożyłam na talerz odwracając formę do góry dnem. Przed podaniem wierzch ozdobiłam sosem-konfiturą z żurawiny. Paschę trzeba przechowywać w chłodzie. To słodki i kaloryczny deser, ale bardzo pyszny, spróbujcie sami :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawelek180844 25.05.2012 15:46
super wygląda :)
MAŁY 17.08.2011 14:03
pysznie
Sarenka 30.05.2011 10:26
... masz zdolnosci :)
Sarenka 30.05.2011 10:25
Obrazek jak z kolorowego czasopisma..
Anna141
Anna141 29.05.2011 18:51
pyszna
banditka 27.04.2011 13:33
Musze w kocnu wyprobowac i zmierzyc sie z przepisem na pasche :) ale w nast roku juz chyba:)
ilka_86 09.04.2011 22:15
pyszna
Goya 31.01.2011 17:19
mniam
Ewelina47 31.12.2010 16:08
idealne
Sylwia88 17.11.2010 04:57
super
agnieszka189 02.11.2010 10:45
uwielbiam paschę
ZEWA 30.10.2010 12:32
piękna
eli_555 15.10.2010 21:23
pychotka
Emilia21 03.09.2010 15:41
smakowite
Małgorzata113 24.07.2010 10:05
apetyczne
Natalia/tubisiek 18.06.2010 07:18
jak się patrzy na te zdjęcia to aż ślinka cieknie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak