Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jeżyki-klopsiki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone indycze 1 kilogram
marchew 3
natka pietruszki do smaku
cebula 2
czosnek do smaku
jajko 1

Przepis i sposób przygotowania na: jeżyki-klopsiki

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, natke pietruszki i cebule drobno kroimy. Czosnek zgniatamy w prasce. Wszystkie przygotowane wczesniej składniki mieszamy z mięsem mielonym (indyczym bądz z kurczaka gdyż dzięki temu danie bedzie lekkie i niskokaloryczne). Całość doprawiamy do smaku, każdy wg swojego uznania. Na koniec do całości wbijamy jajko oraz wsypujemy odrobine kaszy manny bądz bułki tartej, żeby całośc lepiej się trzymała. Z gotowej masy formujemy pulpeciki i układamy na patelni delikatnie podlewając bulionem. Pod koniec bulion można zagęścic smietana i przecierem pomidorwym, wtedy otrzymamy sos do pulpetów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak