Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony z polędwicy wołowej z zielonym pieprzem i aromatycznymi grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 800 g
marynata
czosnek marynowany Smak 4 ząbki
marynowany zielony pieprz 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
borowiki 200 g
cebula dymka ze szczypiorkiem 4 szt
wino białe 100 ml
masło 1 łyżka
pomidor 2 szt
pietruszka 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 80 prażona

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony z polędwicy wołowej z zielonym pieprzem i aromatycznymi grzybami

Polędwicę pokroić na 8 równych kawałków, każdy lekko „rozbić” ręką, wciskając jednocześnie w każdy kilka ziaren marynowanego pieprzu. Tak przygotowane medaliony oprószyć przyprawą do steków, skropić oliwą i odstawić do lodówki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć ugotowane i pokrojone w plastry borowiki z pokrojoną w kostkę dymką i czosnkiem, następnie wlać białe wino i dodać masło. Gdy wino odparuje, a sos zacznie gęstnieć dodać pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną pietruszkę, a całość doprawić do smaku.
Mięso wyjąć z marynaty i grillować około 5 minut z każdej strony (ew. usmażyć na patelni grillowej). Soczystą polędwicę ułożyć na talerzach (po 2 kawałki na porcję), przekładając przygotowanymi grzybami. Całość skropić powstałym sosem, podawać z aromatycznymi racuszkami ziemniaczanymi i kwaśną śmietaną. Udekorować pokrojoną w krążki, oprószoną mąką i usmażoną na głębokim tłuszczu cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak