Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem chrzanowy ze smażonymi ziemniakami i chrupiącym bekonem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło roślinne 1 kostka
włoszczyzna 100 g
krem chrzanowy Smak 1 słoik
wino białe wytrawne 100 ml
śmietana kremowa 30% lub 36% 0,5 szklanki
ząbek czosnku 1 szt
sok z pół cytryny
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat
żółtko jajek 1 szt
ziemniaki 4 szt
boczek wędzony 100 g
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Krem chrzanowy ze smażonymi ziemniakami i chrupiącym bekonem

Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę włoszczyznę ( bez marchewki), podlać białym winem, a następnie połączyć z gotującym się bulionem. Dodać krem chrzanowy Smak, posiekany czosnek i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.
Przed podaniem do zupy dodać „rozkłócone” żółtko oraz podsmażone na maśle, pokrojone w kostkę ziemniaki z boczkiem i majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak