Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort jogurtowy ze świeżych owoców leśnych

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa malinowa:
maliny świeże 500 g
cukier 100 g
jajko 2 szt
wino białe 120 ml
masa waniliowa
jogurt waniliowy 150 g
cukier 50 g
jajko 1 szt
cukier wanilinowy 1 szt
dekoracja
maliny świeże 100 g
jeżyny 100 g
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jogurtowy ze świeżych owoców leśnych

.Przygotować masę malinową z połowy składników. Maliny zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 25 g cukru. Żółtka utrzeć z 25 g cukru. Wymieszać z jogurtem, ze zmiksowanymi malinami i winem. Dodać rozpuszczoną żelatynę i pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki.Na masę waniliową białko ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtko utrzeć z pozostałą częścią cukru i cukrem waniliowym. Wymieszać z jogurtem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić pianę.Wymieszaj.Tak przyrządzoną masę waniliową wylać na stężałą masę malinową. Wstawić ponownie do lodówki.Z pozostałych składników przewidzianych na masę malinową sporządzić masę wg podanego przepisu i wylać wierzch tortu. Ponownie schłodzić i udekorować owocami.Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 20.07.2011 08:53
extra
Rybciia 10.07.2011 12:04
wyśmienity;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak