Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenne bułeczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 4 dag
mąka 3 szklanki
mąka 4 łyżki
mleko 0.5 szkalnki
cukier 1 łyzeczka
sól 1 łyżeczek
masło 1/4 kostki
jajko 2
woda 6 łyżki
mak

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenne bułeczki

Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko oraz 4 łyżki mąki, bardzo dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki wsypujemy sól, dajemy 1 jajko rozbełtane z wodą, rozpuszczone ciepłe masło oraz przygotowany wcześniej z drożdży i mleka zaczyn – dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 20 minut. Blaszkę, na której będziemy piec bułki przesypujemy mąką (nie dajemy zadnego tłuszczu). Z wyrośniętego ciasta formujemy nieduże bułki (podwoją swoją objętość). Z ciasta możemy robić dowolne kształty. Przygotowane bułki pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem – pieczemy w temperaturze 180* przez 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 02.05.2013 23:51
BARDZO DOBRE
Malinka 10.02.2013 22:11
Wyglądają bardzo apetycznie!
Renia1 13.12.2011 15:42
urodziwe:)
stokrotka 02.07.2011 11:03
muszę wypróbować
Mysiunia 30.06.2011 08:25
tak jak w tytule pszennej - ja nigdy nie kupuje w sklepie tylko prosto z młyna więc trudno mi określic jej typ.
SmacznaPyza 30.06.2011 08:07
brakuje mi tylko podpowiedzi jakiej dokładnie mąki użyć - pszennej, ale jaki typ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak