Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z mlekiem skondensowanym

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
masło 2 łyżki
mleko skondensowane 0,5 puszki
drożdże 10 g
cukier 1 łyżeczka
mleko 0,5 szklanki
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier waniliowy 1 łyżka
ocet 1 łyżka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z mlekiem skondensowanym

Drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w przegotowanej wodzie. Wszystkie składniki łączymy w jednym naczyniu i dokładnie mieszamy. Ciasto zagniatamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki, spłaszczamy je i nakładamy skondensowane mleko. Brzegi zlepiamy ze sobą i formujemy kulkę, tak aby nadzienie nie wylało się. Pączki odkładamy do ponownego wyrośnięcia.Smażymy z obu stron na rozgrzanym w garnku tłuszczu. Gotowe pączki kładziemy na ręczniki papierowe aby odsączyły tłuszcz. Ostygnięte dekorujemy w dowolny sposób.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 18.02.2012 09:35
fajne ja dałam mleko o smaku czekoladowym
Ania67 26.07.2011 21:59
extra pomysł
Iwona45 11.07.2011 22:54
nigdy nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak