Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ponczowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
mąka wrocławska 2 szkl.
mleko 1 szkl.
cukier 1/2 szkl.
masło 1/2 kostki
drożdże 50 g
cytryny 2,5 szt
cukier waniliowy 1 szt
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ponczowa

Wymieszać w miesce mąkę, sól i skórkę z cytryn. Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku. Cukier utrzeć z jajkami. Kiedy rozczyn zacznie pracować, trzeba wlać go do miski z suchymi składnikami, dodać masę jajeczną i miksować wszystko na gładkie ciasto. Na końcu dodać roztopione masło. Ciasto przełożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy urośnie piec 40 min. Jeszcze ciepłe nasączyć ponczem.

Pyszny poncz:
Wymieszaj razem szkl. syropu ze smażenia skórki pomarańczowej, kieliszek rumu, 1/4 szkl. wody i 5 łyżek cukru. Babkę nakłuj patyczkiem i skrop ponczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 10.07.2012 22:07
smaczna
Emiliozo 24.11.2011 17:29
super
irenka 11.11.2011 20:38
pycha
m1monika 22.04.2011 22:16
fajna :-)
Juleczka20 22.04.2011 07:12
świetna
ewelina63 25.10.2010 16:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak