Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z boczkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

NA FARSZ
jajko 1 szt
cebula 2 szt
sól i pieprz do smaku
czosnek 1 ząbek
NA PYZY
ziemniaki ugotowane 2 kg
mąka ziemniaczana 1,5 szk
mąka pszenna 1 szk
sól 1 łyżeczka
jajko 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
boczek 700 chudy

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z boczkiem

Boczek umyć i ugotować z przyprawami. gdy przestygnie zmielić na grubym sicie. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć i dodać do boczku. W razie potrzeby doprawić do smaku, dodać jajko i wymieszać. Uformować kulki. Z tej porcji powinno wyjść 20 kulek.

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, sól, i obie mąki i wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Podzielić na 20 porcji. U formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i dokładnie zlepić formując kule. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować od wypłynięcia na nie za dużym ogniu około 5-8 minut.

Podawać z podsmażoną z cebulą wędzoną słoninką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara33 14.03.2012 13:40
mniam mniam
Grazyna0211 24.02.2011 10:53
zjadło by się
Grazyna0211 24.02.2011 10:52
zjadło by się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak