Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka drobiowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak sprawiony 1 szt
marchew 3 szt
pietruszka 1 szt
kawałek selera
sól do smaku
pieprz do smaku
Przyprawa do zup Kucharek- do smaku
woda
Żelatyna wieprzowa Prymat
kukurydza konserwowa 1 puszka
groszek konserwowy 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka drobiowa

Sprawionego kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu odlewamy wodę, płuczemy mięso i ponownie wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, wkładamy marchew, pietruszkę i seler. Gdy tylko się zagotuje, szybko zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 1.5 godziny na słabiutkim ogniu. Z wierzchu zdejmujemy powstałe szumowiny. Solimy, pieprzymy i dodajemy maggi do smaku. Gdy mięso jest miękkie studzimy, obieramy i kroimy na kawałki. Nie dodajemy skóry. Marchew z rosołu również kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy również kukurydzę i groszek. Mieszamy i wkładamy mięso do naczyń, np. literatek. Do osobnego naczynia przelewamy przez sitko wywar, dodajemy wg przepisu żelatynę i dokładnie mieszamy,( nie gotujemy ). Zalewamy mięso żelatyną, czekamy aż przestygnie i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Czasami może się zdarzyć, że nasz rosół na galaretkę nie jest klarowny. Możemy więc uratować go za pomocą piany z białek. Ubijamy białka i pianę wylewamy na rosół i na bardzo ale to bardzo maleńkim ogniu ( dosłownie rosół musi tylko pykać) klarujemy nasz wywar. Białka się zetną i wchłoną nadmiar tak zwanego brudu. Potem odcedzamy wszystko przez gazę.Brudne białka zostaną na ściereczce, a my będziemy mieli czysty wywar na galaretkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 19.02.2012 08:47
pyszna przekąska
Ela15 16.12.2011 15:31
fajnie wygląda
ZEWA 06.12.2010 10:12
Ja też ją uwielbiam
SmacznaPyza 06.12.2010 09:05
oj, bardzo taką lubię :-)
jolaxa 22.10.2010 21:47
wygląda super apetycznie :))
iwa643 25.09.2010 13:52
super ,pycha
Lidia11 24.09.2010 18:48
fajna
justyna111 24.09.2010 18:23
wygląda super
Katarzyna156 23.09.2010 17:12
Galareta to pyszność, uwielbiam...
kasiurek 23.08.2010 19:17
moja mama robi podobną, jest pycha:)
Ewa104 02.08.2010 11:25
Uwielbiam taką.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak