Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAZUREK DĄBROWSKIEGO

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka krupczatka 1 szklanka
masło 1\\2
żółtko jajek
cukier puder 2 łyżki
woda

Przepis i sposób przygotowania na: MAZUREK DĄBROWSKIEGO

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto tylko szybko aby się nie przykleiło do ciepłych rąk . Formujemy kulę , owijamy folią i chowamy do lodówki na 20 minut. Tym ciastem potem wyklejamy dno blachy i pieczemy do 20 minut w 180 st. Złote ciasto wyjmujemy i studzimy. ZDOBIENIE : Mazurek polega na tym aby narodowo ozdobić wierzch możemy to zrobić na 2 sposoby. Np. Biało czerwona flaga górna warstwa masy marcepanowej lub klasycznego lukru z dodatkiem soku z cytryny { mogą tez być inne składniki byle by pasowały kolorystycznie } ; dolna z ułożonych jedna przy drugiej kandyzowanych wiśni { może to być lukier zabarwiony sokiem z buraka } . Zapis nutowy Polskiego hymnu , czyli możemy zastosować kontrastową kolorystykę : jeśli spód z masy kajmakowej to pięciolinia wykonana z lukru , zaś wiśniowe nutki z dorysowanymi ogonkami z lukru albo może być np. z czekolady . Na pewno w każdej foremce nawet najmniejszej zmieści się dziesięć nut. W obu wariantach do dekoracji wykorzystać możemy orzechy włoskie .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 03.03.2013 10:14
podoba mi się
m1monika 22.09.2011 21:17
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak