Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto czekoladowe z kremem, polewą i orzechami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3
masło 5 dag
cukier 25 dag
mąka 50 dag
mleko 1 szklanka
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
tłuszcz do formy
mleko 1/2 l
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy
mąka pszenna łyżka
mąka ziemniaczana łyżka
margaryna 1 kostka
polewa czekoladowa
orzechy

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto czekoladowe z kremem, polewą i orzechami

25 dag cukru ucieramy z żółtkami, dodając stopniowo 5 dag masła i szklankę mleka. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą. Małą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką. Wlewamy ciasto, pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach. ostudzone ciasto przekrajamy na 3 krążki. W szklance mleka rozpuszczamy łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. wlewamy mleko z mąką , gotujemy budyń. do gorącego budyniu wrzucamy kawałki margaryny i energicznie mieszając, chwilę gotujemy. ciepłym kremem przekładamy ciasto. z wierzchu dekorujemy polewą i sypiemy orzechami włoskimi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

indi 07.08.2011 21:10
brzmi pysznie :)
halinka1011 29.06.2011 08:26
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak