Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarteletki z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 gram
mleko letnie 250 ml
cukier 140 gram
rozpuszczone masło 75 gram
budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 450 ml
orzechy włoskie 30 gram
mak 250 gram
dżem morelowy 50 gram
żurawina
drożdże 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: tarteletki z makiem

Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z drożdżami. Dodaj letnie mleko, 100 gram cukru i rozpuszczone masło. Mikserem lub ręcznie wyrób ciasto. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min., aby ciasto wyrosło.
Budyń wymieszaj z 100 l mleka. Do pozostałego mleka dodaj cukier i gotuj. Dodaj mleko z budyniem i gotuj, mieszając. Żurawinę pokrój, dodaj do mleka (zostaw 2-3 łyżki żurawiny na później). Orzechy posiekaj i wymieszaj z mlekiem.
Ciasto drożdżowe wyrób i podziel na 10 równych części. Z każdej części formuj kulkę i rozpłaszczaj w dłoniach. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, układaj w niej porcje ciasta. Na każdą porcję ciasta nakładaj budyń, posyp makiem. Tarteletki piecz w temp. 200 stopni 18-20 min.
Dżem wymieszaj z łyżką wody i krótko gotuj, przetrzyj przez sito i smaruj nim tarteletki. Posyp pozostałymi żurawinami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta31 04.10.2011 21:40
swietny przepis
Krystyna32 01.07.2011 08:26
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak