Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajaderka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 40 dag
cukier puder 15 dag
margaryna Kasia 20 dag
żółtko jajek 2
cukier wanilinowy 1 opakowanie
masa
margaryna Kasia 15 dag
cukier puder 4 łyżki
żółtko jajek 2
gorzka czekolada 10 dag
rum 5 łyżek
rodzynki 5 dag
orzechy włoskie 5 dag
skórka pomarańczy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bajaderka

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i odstawić na 30 min do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części i wylepić nim dwie jednakowe, płaskie, prostokątne formy. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jedną formę wyjąć, z drugą pozostawić w tej samej temperaturze w piekarniku jeszcze na 10 min. Ciasta wyjąc z form i ostudzić. To, które piekło się dłużej, pokruszyć wałiem i użyć do masy. Przygotować masę: Kasię utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać startą czekoladę i pokruszone ciasto. Na końcu wlać rum, wsypać bakalie i starannie wymieszać. Masę rosłożyć równą warstwą na wystudzonym cieście. Przygotować polewę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak