Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

polędwica w musie grzybowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 40 dag
pierś z kurczaka 20 dag
cebula biała 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
kurki 10 dag
porzeczki 10 dag
sos pieczeniowy 100 ml
jajko 1 szt
sól do smaku
wino czerwone 100 (słodkie)
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: polędwica w musie grzybowym

Polędwicę oczyścić, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć.
Posiekaną cebulę( pół główki) i czosnek zeszklić na tłuszczu ze smażenia. Dodać umyte, pokrojone grzyby(zamiast kurek, mogą być np: borowiki) smażyć aż oddają wodę. Przyprawić.
Mus: do grzybów dodajemy zmielonego ugotowanego kurczaka i surowe jajko szczyptę soli i pieprzu.
Rozsmarować na folii aluminiowej warstwę musu, położyć polędwicę i zawinąć dokładnie w folię.
Piec w temp 180 C przez ok 20 min
Resztę cebulki podsmażyć,dodać rozgniecione ziarenka jałowca, porzeczki (najlepiej czarne) dodać wino i poczekać aż troczę odparuje. dodać sos pieczeniowy( można zrobić z gotowego z torebki). gotować jeszcze chwilę. Przetrzeć przez sitko.
Rozwinąć mięso, usunąć folię dodać sos. Można udekorować porzeczkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tonia 05.02.2012 23:03
fajny przepis
tonia 09.07.2011 15:25
przepis wart wypróbowania
Monika120 04.07.2011 22:05
Brzmi bardzo apetycznie:)_

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak