Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmolada jabłkowa z nutą cytrusową

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 10 szt
cytryny 2 szt
cynamon 2 łyżeczki
cukier 600 g
goździki mielone 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada jabłkowa z nutą cytrusową

Cytryny umyć i pokroić w cieniutkie plasterki,usuwając pestki. Następnie przełożyć do małego rondelka, zalać wodą(ok. 1 szklanka) i gotować przez godzinę, aż zrobią się szkliste i miękkie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Przełożyć do garnka i dusić na małym ogniu , aż rozpadną się do konsystencji musu(można dodać odrobinę wody). Do uduszonych jabłek dodać cytryny, goździki, cynamon i cukier. Starannie wymieszać i smażyć jeszcze przez około 15 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystudzenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak