Boczkowiec

Boczkowiec

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    500 g
  • czosnek granulowany

    3 łyżeczki
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    1/3 szk
  • liść laurowy

    2 szt
  • boczek

    1,5-2 kg
  • ziele angielskie całe

    2 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    5 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek myjemy. Wzdłuż wycinamy cienkie paski ( robimy rowki ), mielimy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czosnek, majeranek i wodę, wyrabiamy. Boczek silimy i posypujemy czosnkiem, w rowki wkładamy mięso, resztę układamy na płacie boczku. Zwijamy w rulon. Bierzemy czystą ściereczkę, ciasno zawijamy i związujemy mocno dratwą lub mocnymi nićmi. Wkładamy do brytfanny, zalewamy wodą, dodajemy liść, ziele, czosnek, pieprz i gotujemy 1 godzinę. Po godzinie obracamy boczek na drugą stronę i znów gotujemy 1 godzinę. Po ugotowaniu kładziemy boczek między dwie deski i przygniatamy czymś ciężkim, może to być brytfanna, w której gotowaliśmy, ale wypełniona wodą. Tak obciążony boczek trzymamy około 1 godziny w celu sprasowania mięsa. Po upływie tego czasu odcinamy nici, zdejmujemy ściereczkę. Mamy gotowy boczkowiec do spożycia. Najlepiej smakuje do chleba z chrzanem lub musztardą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

17.02.2012 16:30
Uwielbiam takie mięsa!

cukiereczek

24.12.2011 19:10
wspaniałe

monika141

14.12.2011 20:21
aż ślinka cieknie

czekoladka_m

27.08.2011 09:46
pyszne mięso i fajna nazwa:)

Henryka2

07.06.2011 01:12
Pyszne mięsiwko!

ewelina/bunia

26.04.2011 21:55
ciekawe

wedith1

11.10.2010 20:41
ŚWIETNE ROZWIĄZANIE!

eli_555

14.07.2010 23:35
Taki boczuś lepszy od pieczonego,mniej kaloryczny.

ZEWA

19.06.2010 23:53
Dzięki.

bernika

18.06.2010 23:40
meiso pierwsza klasa!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat