Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

\"Szarlotka\" z nadzieniem rabarbarowo - truskawkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag
cukier puder 2 łyżki
margaryna 2 łyżki
jajko 2 szt.
proszek do pieczenia 1 szt.
spirytus 25 gram
śmietana 5 dag
rabarbar 25 dag
truskawki 25 dag
cukier 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: \"Szarlotka\" z nadzieniem rabarbarowo - truskawkowym

Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Wrzucić razem z rabarbarem do garnka i udusić w niewielkiej ilości wody. Kiedy lekko przestygnie, dodać cukier, wymieszać i odstawić..
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, margarynę Kasia, jajka, śmietanę, sól i spirytus zagnieść, dodając jeszcze tylko tyle mąki, żeby można było zagnieść ciasto i swobodnie je rozwałkować. Podzielić na 2 części. Każdą cienko rozwałkować. Jedną z nich wylepić płaską formę wysmarowaną Kasią i wysypaną bułką tartą. Wyłożyć na to masę rabarbarowo – truskawkową i przykryć drugą częścią ciasta także cienko rozwałkowaną. Zlepić brzegi. Wierzch posmarować rozpuszczoną Kasią. Piec w temp. 180 stopni do zrumienienia. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 10.03.2012 14:11
Super, ja robiłam takie nadzienie "apple crumble" plus jeżyny! MNiam
Monika-twin 10.03.2012 14:11
Super, ja robiłam takie nadzienie "apple crumble" plus jeżyny! MNiam
cukiereczek 04.07.2011 08:23
Mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak