Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka z bitą śmietaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 700 gram
margaryna 250 g
cukier 200 g
jaja 3 szt
śmietana 1/4 szkl
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
kruszonka
margaryna 40 g
cukier 3 łyżki
mąka 1/2 szkl
jabłka prażone 1000 g

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka z bitą śmietaną

mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia+cukier+margaryna. dodać utarte żółtka z częścią cukru+śmietana i olejek waniliowy. zagnieść ciasto podzielić na 2części. jedna rozwałkować położyć na posmarowaną tłuszczem blachę. ciasto posmarować rozmąconymi białkami, posypać bułką tarta i nakłuć widelcem.Na ciasto wyłożyć jabłka ze słoika, przykryć drugą połową ciasta, nakłuć widelcem. wyrobić kruszonkę posypać, piec w temp 180st przez 45 minut na kolor złoty.
przed podaniem ubić śmietankę, przełożyć do kieliszków w których na dnie znajdują się kostki lodu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena1110 04.10.2011 13:40
to coś dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak