Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z babka płesznik i otrębami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 400 g
otręby żytnie 100 g
babka płesznik 2 łyżki
oliwa 3 łyzki
woda 250 ml
sól
drożdże 3 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z babka płesznik i otrębami

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, kiedy zaczną rosnąć mieszamy z resztą składników

Odstawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy podwoi swoją objętość, wyrabiamy je ok 1-2 minuty i przekładamy do formy do pieczenia posypując wierzch sezamem.

Odstawiamy jeszcze na ok 20 min do wyrośnięcia.

Pieczemy ok 45 min w 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak