Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makowy 2

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1 szklanka
jajko 10
cukier 2 szklanki
mąka 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 1 kostka
mleko 1 szklanka
cukier waniliowy
rum 3 łyżki
orzechy włoskie

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy 2

Mak zalej wrzątkiem i odstaw. Z 6 białek ubij pianę dodaj do piany 1 szklankę cukru i ubijaj dalej , potem dodaj 6 żółtek , bułkę tartą i mak , proszek i mąkę . Wszystko dokładnie wymieszaj ,wylej ciasto na tortownicę posmarowaną margarynę i posypaną bułką tartą i na 40 minut wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 st, po ostudzeniu przekrój ciasto na 2 płaty ,każdy nasącz rozcieńczonym rumem. 4 jajka, mleko, resztę cukru i cukier waniliowy utrzyj na parze aż powstanie krem o konsystencji budyniu i odstaw do ostygnięcia . Masło ucieramy z ostudzonym kremem . Każdy placek posmaruj kremem , złącz je i brzegi tak że posmaruj kremem a powierzchnię możesz udekorować sobie po swojemu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 19.01.2014 00:17
super przepis
babcia
babcia 02.11.2012 18:26
super
agnieszka214 28.06.2011 17:33
pyszny wueilbiam makowce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak