Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik murzynkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
cukier 1 szkl.
kakao 1 łyżka
wódka 3 łyżki
mąka 1,5 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 3 szt.
śmietana 30% 1 l
zagestnik do smietany 5 op.
cukier puder 3 łyżki
powidła śliwkowe
czekolada gorzka 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik murzynkowy

1. Kakao rozrób z 1 i 1/4 szkl. wody. Margarynę i cukier stop na ogniu. Wlej kakao, połącz, ostudź (1/3 kremu odłóż).
2. Krem zmiksuj z żłótkami i wódką. Dodaj ubitą z białek pianę, makę i proszek, wymieszaj. Ciasto wlej do wyłożonej pergaminem tortownicy ( o śr. 21 cm). Piecz 45 min. w temp. 180 stopni. Ostudź.
3. Śmietanę, cukier puder i zagestnik ubij. Ciasto przekrój na dwa krążki. Spód posmaruj powidłami, wyłóż połowę śmietany, przykryj drugim ciastem. Na wierzchu i bokach rozsmaruj resztę śmietany. Odłożony krem podgrzej z czekoladą. Polej tort. Budekoruj według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 05.12.2013 09:36
apetyczny !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak