Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Camembert smażony, z żurawiną

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Bułka tarta klasyczna Prymat 1
łyżeczki soli 1/2
łyżeczki białego pieprzu mielonego 1/4
olej do smażenia:
dkg żurawiny (świeżej lub mrożonej) 25
łyżki cukru 3
szkl. wody 1/2
camembert 2 z ziołami
jajko 2 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Camembert smażony, z żurawiną

SOS: Żurawinę opłukać, osączyć. W rondelku zagotować wodę z cukrem, wsypać żurawinę i gotować na małym ogniu aż kuleczki popękają i całość zgęstnieje.

SER: Krążki sera pokroić promieniście każdy na 6-8 części. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Każdy trójkącik obtoczyć w jajku, bułce tartej i obie czynności powtórzyć. Panierka musi być gruba żeby ser nam nie wypłynął. Tak przygotowane serki kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy na złoto ze wszystkich stron - trzeba to robić na dość silnym ogniu. Po usmażeniu wykładamy ser na ręcznik papierowy aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Po chwili układamy porcje na talerzu i podajemy gorący z dodatkiem sosu żurawinowego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BozenA 26.05.2012 11:02
mmm
BozenA 26.05.2012 11:02
mmm
goofy9 22.01.2012 23:02
wygląda kapitalnie
eli_555 05.12.2010 21:56
Bardzo lubię takie sery.
SmacznaPyza 25.11.2010 13:20
Koper, można pieprz zamienić np. na paprykę mieloną
Goya 25.11.2010 10:42
pycha
Koper 01.11.2010 20:47
Nie przepadam za białym pieprzem, ale tutaj rzeczywiście ciemny pieprz mógłby popsuć wygląd baiałego sera. Ślicznie podane :)
stokrotka 22.10.2010 08:37
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak