Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła jablkowo - czeresniowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 1 kg
czereśnie 1 kg
cukier 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła jablkowo - czeresniowe

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Czeresnie drylujemy.

Wkładamy owoce do garnka, wsypujemy cukier, wlewamy odrobinę wody i wstawiamy na palnik przykrywając przykrywką. Po krótkim czasie, kiedy owoce puszczą sok, odkrywamy je i na bardzo wolnym ogniu, mieszając, gotujemy, aż odparują i uzyskają odpowiednią konsystencję.

Czasami wybieram wersję z kawałkami owoców, czasami wszystko przecieram przy użyciu ręcznego malaksera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak