Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks z rumem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
jajko 4
margaryna 200 g
cukier 150 g
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
rum 1 łyżeczka
bakalie
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Keks z rumem

Najpierw możemy oddzielić biała od żółtek , bakalie pokrój w drobną kostkę a potem zalej je rumem i odstaw na 20 minutek. Potem odcedż i posyp troszkę mąką Margarynę ucieramy z cukrem szczyptą soli na puszysta masę , cały czas ubijając dodawaj do niej kolejno żółtka . Następnie dodaj mąkę i dalej ubijaj masę aż zauważymy że wyszła puszyste ciasto. Dodaj do niego bakalie i proszek do pieczenia. Białka ubij na pianę z dodatkiem soli, dodaj do ciasta . Przełóż wszystko do formy wyłożonej papierem i piecz 50 minut w 180 st. A po wyjęciu możemy po swojemu ciasto udekorować według własnego uznania , może to być polewa czekoladowa , cukier puder, albo lukier.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia/tubisiek 08.05.2012 15:41
bardzo fajne
monika154 14.07.2011 13:07
mniam mniam
Margo1 27.06.2011 20:51
Jeśli zauważymy że podczas pieczenia za szybko ciasto nam się przyrumieniło to przykrywamy ciasto folią aluminiową .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak