Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dość duże marchewki

    4
  • dkg groszku mrożonego albo świeżego

    20
  • czubata łyżka masła

    1
  • łyżeczka mąki kukurydzianej

    1
  • sól, cukier

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę umyć, oskrobać, pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło, dodać marchew, oprószyć cukrem (ok. 0,5 łyżeczki), podlać 1/3 szkl. wody i dusić na malutkim ogniu aż będzie prawie miękka czyli ok. 5-10 min. (zależy od wielkości kawałków/kostek). Następnie dosypać groszek i dusić aż zmięknie, 3-5 min.. Posolić do smaku dopiero gdy groszek będzie miękki. Całość oprószyć mąką kukurydzianą, ew. dolać 3-4 łyżki wody i zagotować mieszając. Podawać w/g uznania jako jarzynkę do obiadu albo kolacji.

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

smerfetka79

13.05.2012 00:48
taką lubię:))- wersji mocno oprószonej mąką co tworzy coś na wzór dziwnego kleju stanowczo nie nie nie:)

smerfetka79

13.05.2012 00:48
taką lubię:))- wersji mocno oprószonej mąką co tworzy coś na wzór dziwnego kleju stanowczo nie nie nie:)

Justyna Jussstiii

07.10.2011 08:31
super

Justyna Jussstiii

07.10.2011 08:31
super

Misia13

07.06.2011 11:39
lubie marchew z groszkiem;-)

ZEWA

22.05.2011 11:35
bardzo lubię

zosia31

30.08.2010 00:33
to jest pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat