Pączki z serków homogenizowanych

Pączki z serków homogenizowanych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serka homogenizowanego - może być naturalny albo smakowy

    400
  • łyżki cukru - tylko w przypadku użycia serka naturalnego!

    2-3
  • jajka

    3
  • szkl. mąki pszennej

    2
  • łyżeczki soli

    1/3
  • małe, płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    2
  • cukier puder

    do oprószenia:
  • olej

    do głębokiego smażenia:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Serek przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy sól, ew cukier i dokładnie mieszamy. Powoli, cały czas mieszając dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Masa powinna być gładka, gęsta, ale taka żeby dała się nabierać łyżką i kłaść na tłuszcz. W rondlu rozgrzewamy olej, musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący bo pączuszki spalą się z wierzchu a nie usmażą w środku. Najlepiej na początek usmażyć jednego i po wyjęciu przekroić aby sprawdzić środek. Pączuszki smażymy kładąc porcje ciasta nabieranego łyżką maczaną w gorącym tłuszczu. Na raz smażymy po kilka sztuk, tyle żeby swobodnie pływały. Pączki same się przekręcają w tłuszczu w miarę smażenia. Gotowe, brązowe, wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na papierowych ręcznikach aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe, zresztą u mnie nawet nie zdążą wystygnąć...

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

11.04.2012 16:15
pycha

IZABELA29

11.04.2012 16:15
pycha

IZABELA29

11.04.2012 16:15
pycha

malcik111

03.02.2012 08:50
wow super:)

eli_555

27.09.2011 23:21
pychotki

bursztynek

05.08.2011 22:26
super, zapewne są przepyszne

Olaa

31.07.2011 15:42
dobre

ZEWA

18.05.2011 12:38
najbardziej lubię jeszcze ciepłe

ajres

03.05.2011 20:25
dobre

Sylwia56

31.03.2011 13:49
super ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat