Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczek na żeberku

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dkg kapusty kiszonej 30
cebulka 1
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziarenka ziela angielskiego 3-4
czubata łyżeczka mąki pszennej 1
sól, pieprz mielony do smaku:
żeberka
ziemniaki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczek na żeberku

Żeberko przekroić na 2-3 kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą tak aby było zakryte, gotować ok. 30 min.. Następnie dodać posiekaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie, gotować następne 15-20 min.. Żeberka wyjąć, obrać mięso od kości i posiekane włożyć z powrotem do kapusty. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą w drugim garnuszku, tylko tyle aby były przykryte, ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na złoto posiekaną cebulkę, dodać mąkę, rozmieszać, wlać nieco wywaru z żeberek i kapusty, przelać do garnka z nimi. Dodać ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, dosypać lubczyk, doprawić pieprzem i ew. solą (ostrożnie bo żeberka i kapusta były słone), gotować 5-8 min.. Przed podaniem zupa powinna postać ok. 30 min. aby smaki dobrze się przegryzły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak