Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski z makiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2
mąka pszenna 250 g
sól
masa makowa
mak 100 g
mleko 100 ml
miód
bakalie
woda 4 łyżki (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: kluski z makiem

Najpierw z mąki, wody jajek i szczypty soli szybko zagniatamy ciasto. Przykryć folią i odstawić na pół godziny , w tym czasie mak zalej mlekiem i odstaw na dobę , tylko zrób to dobę wcześniej. Rodzynki , orzechy zalej wodą i gotuj 15 minut potem ostudż , orzechy pokroić drobniutko , mak zmielić w maszynce , w rondelku podgrzej miód , dodaj do niego orzechy , rodzynki, mak i migdały w płatkach . Ciasto na makaron rozwałkuj i pokrój na wstążki ugotować do wypłynięcia z dodatkiem soli. A potem to już możemy wymieszać z masą makową i podawać .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 02.10.2011 22:37
uwielbiam je
aginaa 27.06.2011 17:20
super
suzana 27.06.2011 16:52
to wstyd ale jeszcze nie jadłam takich

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak