Zupa z porów

Zupa z porów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por

    4 szt
  • mięso mielone

    30 dag
  • duży serek topiony kremowy

    2 szt
  • cebula

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulkę, wrzucamy mięsko mielone i przesmażamy na złoty kolor (ale tak, żeby to mięsko podzieliło się na malutkie cząstki); na koniec doprawiamy solą i pieprzem. W garnku gotujemy wodę, na wrzącą wrzucamy pokrojone w talarki pory; dodajemy wegety. Proporcje wody i pora powinny być takie, żeby razem tworzyły dość \'konkretna\' prawie-zupę. Kiedy por będzie już prawie ugotowany (ok. 10 min) wrzucamy zawartość patelni i gotujemy jeszcze chwilę. Do małego rondelka wkładamy serki topione, zalewamy ok. szklanką wywaru porowo-mięsnego i na małym ogniu gotujemy stale mieszając aż serki się całkowicie rozpuszczą. Taką zawiesinę przelewamy do garnka z zupą. Próbujemy, jeśli trzeba doprawiamy białym pieprzem i solą. Zupka powinna być delikatnie serowa. Podajemy gorącą z chrupiącą bagietką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat