Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka peklowana gotowana

5.0
(61)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka 1 kg
włoszczyzna 20 dag
Zalewa do peklowania:
czosnek 2 ząbki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
przyprawa do golonki Prymat
woda 1 litr
Kolendra cała Prymat 0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 3 listki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
Goździki całe Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka peklowana gotowana

Połączyć suche składniki zalewy i podzielić ja na 2 części. Z golonek opalić włosy, mięso umyć, osączyć i wetrzeć w nie połowę suchych składników zalewy i odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Resztę składników połączyć z wodą i zalać nimi golonki ciasno ułożone w glinianym lub szklanym naczyniu. Naczynie przenieść w chłodne miejsce i zostawić na co najmniej 2-3 dni.`

Golonki wyjąć z zalewy oczyścić nożem z przypraw, zalać wrzącą wodą i gotować powoli do miękkości (2-3 godziny). Włoszczyznę oczyścić, opłukać i dodać do golonek, gdy są prawie miękkie. Golonki wyjąć z wywaru i podawać z grochem puree i chrzanem tartym Smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kiziolek201 23.09.2011 21:22
Ale bym zjadł,taką golonkę
Sylwia56
Sylwia56 04.08.2011 13:10
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak