Golonka peklowana gotowana

Golonka peklowana gotowana

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka

    1 kg
  • włoszczyzna

    20 dag
  • Zalewa do peklowania:

  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • przyprawa do golonki Prymat

  • woda

    1 litr
  • kolendra cała

    0,5 łyżeczki
  • liść laurowy

    3 listki
  • pieprz czarny ziarnisty

    5 ziaren
  • goździki całe

    2 szt
  • ziele angielskie całe

    5 ziaren
  • sól peklowa

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połączyć suche składniki zalewy i podzielić ja na 2 części. Z golonek opalić włosy, mięso umyć, osączyć i wetrzeć w nie połowę suchych składników zalewy i odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Resztę składników połączyć z wodą i zalać nimi golonki ciasno ułożone w glinianym lub szklanym naczyniu. Naczynie przenieść w chłodne miejsce i zostawić na co najmniej 2-3 dni.`

Golonki wyjąć z zalewy oczyścić nożem z przypraw, zalać wrzącą wodą i gotować powoli do miękkości (2-3 godziny). Włoszczyznę oczyścić, opłukać i dodać do golonek, gdy są prawie miękkie. Golonki wyjąć z wywaru i podawać z grochem puree i chrzanem tartym Smak.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kiziolek201

23.09.2011 21:22
Ale bym zjadł,taką golonkę

Sylwia56

04.08.2011 13:10
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat