Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety na patyku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe mielone 1/2 kg
ser żółty 25 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 1 sztuka
mąka 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
mieszanka korzenna 1 łyżeczka
wędzony boczek 9 plastrów
pomidory koktajlowe 10 sztuk
cebula
szałwia 4 listki
olej do smażenia
papryka czerwona 1 strąk

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety na patyku

Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć do miski. Dodać mielone mięso, wbić jajko, wsypać bułkę tartą i mąkę, przyprawić do smaku papryką i mieszanką korzenną dokładnie wyrobić masę. Z masy formować niewielkie pulpety, każdy owinąć plasterkiem boczku. Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w dużą kostkę. Pomidorki umyć, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian pulpety, pomidorki koktajlowe, kawałki papryki i cebuli oraz świeże listki szałwii. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć szaszłyki ze wszystkich stron na dużym ogniu. Płomień zmniejszyć, smażyć ok 10 minut, często obracając szaszłyki możesz też upiec w piekarniku ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 25.08.2011 18:45
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak