Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowy pudding

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby 60 dag
cebula 2 sztuki
jajko 4 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
masło 2,5 łyżki
tłuszcz 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowy pudding

Grzyby oczyścić, umyć i odsączyć (suszone - ugotować). Następnie drobno poszatkować lub zemleć w maszynce. Połączyć z cebulą pokrajaną w kostkę i zrumienioną na tłuszczu. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przestudzić. Żółtka jaj utrzeć z dodatkiem masła, dodać tartą bułkę. Wymieszać z masą grzybową i połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek. Na koniec dodać posiekaną nać pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę puddingową przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Zamknięte wstawić do garnka z wrzącą wodą i ugotować na parze ok. 40 min. W przypadku braku specjalnej formy można ugotować pudding w rondlu z dobrze dopasowaną pokrywką. Gotowy pudding wyjąć na okrągły półmisek, udekorować zieleniną. Podawać z dodatkiem sosu koperkowego, szczypiorkowego czy śmietanowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak